Доделување на Признанието ИНЖЕНЕРСКИ ПРСТЕН, 28.06.2019, Скопје – говор на добитничката на признанието Тамара Георгиевска

16 години веќе како можноста за добивањето на Признанието Инженерски прстен тивко, но молскавично врви низ новите генерации од сите инженерските гранки. Да се поседува Диплома од инженерските струки значи многу повеќе од лист хартија напишан со многу текст и лични податоци. Повеќе

Доделување на Признанието ИНЖЕНЕРСКИ ПРСТЕН, 28.06.2019, Скопје – говор на претседателот на Инженерската институција на Македонија, проф. д-р Христина Спасевска

Имам, особена чест и задоволство, да ве поздравам и да се заблагодарм за вашето ценето присуство што ја величите ова свеченост, по повод доделувањето на Признанието ИНЖЕНЕРСКИ ПРСТЕН, на најдобрите дипломирани инженери. Нив така ги поздравувам и им честитам за наградата. Најнапред, Повеќе

Обраќање на претседателот на Инженерската институција на Македонија по повод промоцијата на монографијата „15 години Инженерски прстен“

Следејќи ги своите заложби да се исправи пред предизвиците – подобрување на општествената клима за инженерството и поттикнување на младите да се определат за инженерска професија – пред 15 години ја понесе задачата да биде глас на инженерството кај младите со етаблирање Повеќе

Трилатерална средба на претставници од Инженерската институција на Македонија со колеги од Бугарската федерација на научни и технички асоцијации и Сојузот на инженери и техничари на Србија

Трилатерална средба на претставници од Инженерската институција на Македонија со колеги од Бугарската федерација на научни и технички асоцијации (http://fnts.bg/en/) и Сојузот на инженери и техничари на Србија (http://sits.org.rs/) на 29.03.2018 година во Софија. Средбата се одржа по повод обележувањето на 125 Повеќе

Говор на Проф. д-р Христина Спасевска, Претседател на Инженерската институција на Македонија

Успехот што го постигнува еден млад човек во текот на студирањето, е резултат на неговата неизмерна желба, својот животен век да го помине работејќи го она што го сака, за тоа што сонувал како мал и што како одговор го имал во Повеќе

По 14-ти пат е доделено Признанието ИНЖЕНЕРСКИ ПРСТЕН на 10-те најдобри дипломирани млади инженери од Република Македонија.

06.06.2017 – Свети Наум Охридски По 14-ти пат е доделено Признанието ИНЖЕНЕРСКИ ПРСТЕН на 10-те најдобри дипломирани млади инженери од Република Македонија. Златниот инженерски прстен претставува круна од дабови лисја, на чиј што врв е вграден знакот на Инженерската институција на Македонија. Повеќе

Доделување на благодарница на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” по повод 70 години од основањето на Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија

По повод обележувањето на 70 години од основањето, Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија додели благодарница на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје за долгогодишна соработка и поддршка во афирмирање на инженерството, создавањето на квалитетен инженерски подмладок Повеќе

Проф. д-р Христина Спасевска: Поздравен говор по повод јубилејот – 70 години од основањето Инженерската институција на Македонија – ИМИ

Денес славиме голем јубилеј на нашата организација, која секогаш низ времето и општествените случувања, имала суштествена улога при дефинирање на образовните и научните текови во инженерските дисциплини. Таа е единствена професионална организација што овозможува интердисциплинарана соработка за развој, унапредување на науката и Повеќе

Доделување на Повелба на Република Македонија на Инженерската институција на Македонија

Признанијата значат потврда за минат труд, но во суштина, претставуваат поттик и одговорност да се продолжи во создавањето нови вредности. Токму затоа, велиме дека сме подготвени да опстоиме на ентузијазмот и тој да биде барем толку силен, колку што бил на нашите Повеќе

Состанок на претседателот на ИМИ

Одржан состанок на претсадателот на ИМИ проф. д-р Христина Спасевска, потпретседателот проф. д-р Милорад Јовановски и ген. секретар проф. д-р Даме Димитровски со поранешните претседатели: проф. д-р Александар Димитров, проф. д-р Горан Марковски, диа. Трајко Димитров и проф. д-р Ѓорѓи Димировски. Тема Повеќе