Engineering Institution of Macedonia, for the purpose of implementation of EU Project “Toward market-based skills for sustainable energy efficient construction”-TRAINEE, is announcing the call for expertise for EU practices (good practice and concepts)-comparative analysis for establishing Knowledge Centre. More detailed information regarding the call, its scope and the deadlines are included in the following documents: Letter of invitation to tender call for expertise for EU practices Contract Notice Instructions to Tenderer Terms of Reference Tender Submission Form Budget as FinancialПовеќе →

Покана за Осмиот Меѓународен конгрес (Металургија, материјали, животна средина – ММЕ) во Охрид, Македонија, 30.05-03.06.2018. Конгресот е организиран од Сојузот на металурзи на Македонија и Технолошко-металуршкиот факултет со поддршка на владините институции и македонската индустрија. http://www.tmf.ukim.edu.mk/cmum18/Повеќе →

Од 07.06.2018 до 09.06.2018 во Скопје, во организација на Друштвото за геотехника на Македонија (ДГМ) и коорганизација на Универзитетот “Св Кирил и Методиј”, Градежниот факултет при УКИМ, Комората на овластени архитекти и овластени инженери и Инженерската институција на Македонија ќе се одржи XVI Европска подунавска конференција за геотехника. Почесен покровител е Н.Е. д-р Ѓорѓе Иванов, Претседател на Република Македонија.Повеќе →

Трилатерална средба на претставници од Инженерската институција на Македонија со колеги од Бугарската федерација на научни и технички асоцијации (http://fnts.bg/en/) и Сојузот на инженери и техничари на Србија (http://sits.org.rs/) на 29.03.2018 година во Софија. Средбата се одржа по повод обележувањето на 125 годишниот јубилеј на Бугарската федерација на научно технички сојузи. Трите организации се договорија за конинурана соработка на заеднички проекти од значење за инженерството.    Повеќе →

На 6 јуни 2017 година свечено беше врачено признанието “Инженерски прстен”. Свеченоста беше одржана во Св. Наум, Охрид.Повеќе →

ИМИ ДЕНЕС Инженерската институција на Македонија го следи, стимулира и координира развојот на науката и новите технологии во сите инженерски дисциплини во Република Македонија, како заложба што произлегува од потребите и интересите на нејзините членови. Инженерската институција на Македонија е единствена професионална, вонпартиска и непрофитна организација која преку своите здруженија и сојузи ги обединува инженерите практичари и инженерите научници во Република Македонија. Таа ја црпи својата енергија токму од волонтерскиот ангажман и преданоста на група истакнати инженери, стручњаци и универзитетски професори,Повеќе →